Pituus noin 23 km
Kosket: vähän koskia, luokitus 0-II
Melontakelpoisuus:
Joen kevätraivausta on tehty keväällä 2024 ja samalla todettu, että joesta on tullut erittäin haastava melojille. Jokea on kunnostettu kalastuskäyttöön.
Kuivaan aikaan matalavetinen. Sopii tasapohjaisille kanooteille.
Yllätykset: Majavat voivat ilman ennakkovaroitusta järjestää esteitä jokiosuuksille.
.
REITTISELOSTUS
Aloitettaessa Jäppilästä kanootin voi pukata vesille Ahvenlammesta Jäppilän keskustassa. Ahvenlampi on umpilampi, jonka vesi on voimakkaan vihreää. Lammesta pääsee meloen kanavaa pitkin Hiidenlampeen, jonka vesi on kristallinkirkas. Hiidenlampea kierretään oikealle ja löydetään vanha kivisilta, joka on todennäköisesti ohitettava maitse. Syvänsi on nimensä veroinen – vettä riittää jopa viiteenkymmeneen metriin saakka.
Melonnan voi aloittaa myös maantieltä 453 Syvänsin rannasta (tarkistettava)
Reitti jatkuu etelään noin yhdeksän kilometriä sivuten pitkulaisia kapeita harjusaaria. Suojaisin reitti kulkee järven länsirantaa. Kaivannon nimeä kantava joki lähtee noin kaksi kilometriä ennen järven päätä oikealta rannalta aivan Kopolansaaren eteläpään kohdalta. Vajaa kilometri ja Syrjälampi avautuu korkeiden harjujen ympäröimänä, etenkin lammen keskellä kohoava Syrjäharju on tutustumisen arvoinen. Lammelta poistutaan läntisen puoliskon pohjoispäästä kristallivirtaa kahdelle pienelle Koplakkolammelle. Muista ihailla virtojen simpukkakantaa ja väistellä majavien pohjaan junttaamia runkoja. Toisen Koplakon rannalla sijaitsee taukopaikka jossa voi vaikkapa tulistella. Tämä taukopaikka voi toimia myös aloituspaikkana mikäli aika ei anna periksi koko reittiin. Paikka löytyy maitse Jäppilä-Maavesi tietä ajaen noin 7 km kun olet ylittänyt joen pakita takaisin hiekkamontulle ja siitä polkua 50 m ylävirtaan. Mikäli tämä on aloituksesi, pistäydy kuitenkin katsomassa edelliset lammet, matka ei ole pitkä. Maantiesillan jälkeen joki mutkittelee viljelysalueen halki tullen myllylle, joka ohitetaan vetäen vasemmalta vanhan raamisahan ohi noin 50 m. (Huom. Kesällä jättiukonputki valtaa tämän ohitusreitin. Oltava todella tarkkana. Ohitus oikean rannan kautta lienee turvallisempi.) Vielä puoli kilometriä ja Kaislanen alkaa. Ylitys seuraten lähinnä oikeaa reunaa, joen alku todella hyvin kätketty.
SUIHKOLANJOKI
Muista ihailla joen pohjan syvänteitä, kalaparvia, pyörteisiä virtoja, puuholveja eli luontoa. Älä rentoudu liikaa, sillä vauhti kiihtyy ja mutkat jyrkkenee. Ensimmäisten talojen ilmestyttyä katsastele edessä olevaa siltaa, jonka ali et uimatta mahdu, rantaudu siis oikealle varoen, ettei virta imaise siltaan. Sillan jälkeen alitetaan maantie pienessä koskessa. Läpi metsien ja siltarummusta huoletta läpi liikennemerkkiä kunnioittaen. Pari kilometriä ja sitten on syytä ruveta tarkkailemaan virtaa, kosken tunnistaa kivisistä rantapenkoista ja äänestä. Oikealla on mainio pikkupoukama rantautua ja vilkaista rannalta käsin, sillä keskipaikkeilla on kiperä mutka ja ahdas väylä. Sata metriä ja vanhan myllyn koski keskeltä läpi. Jos ehdit, pysähdy valssin jälkeiseen hiekkapoukamaan, jossa joki haarautuu, ellet virta vie sinut vasenta väylää.
Seuraavana maamerkkinä on peltoaukea, jolla jyrkkä vasen ja viimeinen koski ennen maantiesiltaa, jonka alapuolelta alkaa taas koski. Jos haluat lopettaa tähän rantaudu vasemmalle ennen siltaa. Mikäli päätät jatkaa ohitat vauhdikkaasti vanhan kivisen rautatiesillan, jota et ehdi ihailemaan sillä sillan jälkeen on kiperät paikat ja kuivaa. Nyt varsinaiset kosket ovat ohi ja joki kiemurtelee syvässä uomassa aueten vasta järvelle tultaessa. Rantautua voit heti järvelle tultuasi oikealle puolelle venerannalle, jonne vastaanottaja löytää ajamalla Maaveden kylän läpi Virtasalmi-Katajamäki-tietä noin 2 km suuren sähkölinjan ohi noin 50 m, josta vasemmalle. Viitassa lukee ”Veneranta”. Rantaan on noin matkaa noin puoli kilometriä.
Jatkomahdollisuudet meloen ovat joko ylävesille: Sysmä – Kattilasalmi – Kiekka (voimalaitos) – Maavesi – Virtasalmi (Majavareitti) tai alavesiin: Sysmä – Huutokoski – Jokijärvi – Liuna (voimalaitos) – Joroisvirta – Haukivesi (Saimaa).
KALASTUS
Joesta saa haukia, ahvenia, särkiä ja satunnaisesti harjuksia ja kirjolohia. Valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu on suoritettava jos kalastaa muutoin kuin onkimimalla tai pilkkimällä.
KANOOTTIEN JA VARUSTEIDEN VUOKRAUS JA KULJETUSPALVELUT
Pieksämäen Kanoottiseura ry. 040 503 8324
1998 – 2010
Teksti © Tuomo Ropponen ja Juhani Keinonen
Kuva © Juhani Keinonen