Melontareitit

Melontareitit

Naarajoen melontareitti, Virtasalmen Majavareitti ja Suihkolanjoki ovat kaikki perhemelontaan soveltuvia melontareittejä Pieksämäen seudulla. Haapajoen melontareitti soveltuu melottavaksi keväisin. Reittiä ei ole raivattu vuosiin. Melontaa ja kanoottipooloa voi kokeilla myös Pieksänjärvellä.

Haapajoki
Pieksänjärvi-Haapajoki-Haapajärvi-Savijoki-Kutujoki-Koskelo
Haapajoki alkaa Pieksänjärven koilliskulmasta. Joki virtaa pohjoiseen laskien 15 km:n päässä Haapajärveen. Jokiosuuden melontaan kuluu 3 – 4 tuntia. Haapajärveltä voi matkaa jatkaa Savijokea ja Kutujokea pitkin Koskeloon valtatie 9:n varteen, mihin lisämatkaa kertyy 16 km. Jos siitä jatketaan vielä eteenpäin tullaan Rautalammin reitille. Haapajoki on melonnan kannalta parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä – keski- ja loppukesällä on vesi vähissä. Haapajokea ei ole raivattu vuosiin.

Majavareitti
Perhemelontaan soveltuva kanoottireitti Virtasalmella. Reitin varrella on mm. majavien suuri patoalue, missä kärsivällinen meloja voi tavata majavat mielipuuhissaan. Pituutta reitillä on 23 km.

Naarajoki
Naarajoen reitti on kaunis joki- ja järvireitti, joka sopii erittäin hyvin melontaa aloitteleville ja perhemelontaan. Rantautumis- ja leiripaikkojen rakentamisessa on pyritty myös huomioimaan liikuntarajoitteisten ja vammaisten tarpeet. Jokiosuudet ovat parhaimmillaan touko- ja kesäkuussa ja syksyllä ruska-aikaan. Reitti on melottavissa läpi kesän. Naarajoki kuuluu Kymijoen vesistöön. Reitti alkaa Pieksämäen Naarajärveltä ja jatkuu Haukivuorelle ja Kangasniemelle. Kokonaispituus on noin 110-130 km, josta jokiosuuksia vajaa puolet. Reitin varrelta löytyy useita esihistoriallisia kohteita.

Pieksänjärvi
Järvimelontaa kanoottiseuran tukikohdasta.
 
Suihkolanjoki
Jäppilän Ahvenlampi – Hiidenlampi – Syvänsi – Syrjälampi – Koplakkolampi – Syvänsinjoki – Kaislanen – Suihkolanjoki – Sysmä. 
Reitillä on pituutta noin 23 km.
Jäppilä sijaitsee vedenjakajalla, joten latvavesien luonteen mukaan vesistö on puhdas ja kirkasvetinen, maasto harjumainen. Ensimmäisen kymmenen kilometriä reitti kulkee tasavesiä ja antaa hyvän mahdollisuuden hioa melontataitoja. Jokiosuuksilla virta vie ja matkalle sopii pari vauhdikkaampaakin koskea, korkealla vedellä luokitukseltaan kakkosia.